Cornișa prinde contur : Vizită pe șantier în GALERIE FOTO și VIDEO, cum arată parcul în prezent, forfotă de muncitori și utilaje

Cornișa prinde contur : Vizită pe șantier în GALERIE FOTO și VIDEO, cum arată parcul în prezent, forfotă de muncitori și utilaje

Șantierul care stârnește cel mai mult interesul botoșănenilor era un furnicar marți dimineață. Zeci de muncitori răsfirați pe diverse obiective din cadrul obiectivului se aflau la treabă, fiecare cu propria misiune, pe fundalul zgomotelor făcute de utilajele care se asemenea lucrau la turație maximă.

Primarul Ovidiu Portariuc însoțit de administratorul public al Primăriei, Adriana Zăiceanu și reprezentanți ai constructorului au deschis porțile șantierului pentru jurnaliștii de la Botoșani pentru o vizită care a durat aproape două ore, pe întreg amplasamentul. Potrivit edilului șef al municipiului reședință de județ, lucrările la Parcul de Agrement Turistic Cornișa au ajuns în acest moment la un grad de realizare de 70%.
”După cum puteți vedea în șantier lucrările avansează într-o formă a graficului asumat, în prezent ne apropiem de vreo 70% lucrări fizice, urmând ca în următoarea perioadă să accelereze pe această zonă pentru a permite în sezonul rece, lucrările interioare. Am vizitat și zilele trecute toate obiectivele astăzi facem doar o vizită generală de a vă face o impresie generală asupra șantierului”, a spus primarul Ovidiu Portariuc.
Managerul de proiect din partea Electro Alfa a explicat faptul că la acest moment încă nu există un obiectiv finalizat 100%. În schimb, intervențiile la terenul de sport, vestiare, amfiteatrul și căile de acces au fost realizate în proporție de 95%. Sunt avansate și la bazine unde au ajuns la 70 de puncte procentuale.
Cel mai în urmă pare să fie râul de rafting unde intervențiile vor demara în aproximativ două săptămâni de zile și care are o lungime de 20 de metri liniari.
”Anul acesta finalizăm 90% pentru a rămâne pentru primăvară probe și curățenie, detaliile ultime care vor fi puse la punct. Până la data de 31 martie finalizăm totul fără probleme”, a spus și Adi Dumitraș, managerul de proiect.
Întârzieri au fost înregistrate și la patinoar unde au fost întâmpinate probleme din cauza unor erori de proiectare însă în prezent a fost finalizată documentația pentru organizarea unei noi licitații.
 „Cum am spus la data de 31 martie toate lucrările vor fi finalizate urmând ca în vara anului viitor botoșănenii să se poată bucura de bazinele așteptate de șapte ani de zile, dacă nu mă înșel”, a încheiat primarul.

http://www.botosaneanul.ro/stiri/cornisa-prinde-contur-vizita-pe-santier-in-galerie-foto-si-video-cum-arata-parcul-in-prezent-forfota-de-muncitori-si-utilaje/#sthash.tZqYkXG1.dpuf

Cum arată Parcul de agrement Cornișa cu doar câteva luni înainte de inaugurare-GALERIE FOTO

Autor: stiri.botosani.ro  Publicat: 22-09-2015

Lucrările la Parcul de agrement Cornișa au avansat vizibil, primarul Ovidiu Portariuc, alături de administratorul public Adriana Zăiceanu, și de reprezentanții constructorului, efectuând, marți, o ultimă vizită înainte de plecarea în SUA a edilului-şef. Lucrările cele mai avansate sunt la terenurile de sport, la amfiteatru, într-o fază avansată de execuție fiind și bazinele.

În zona bazinelor se lucrează la clădirea care va adăposti piscina acoperită, unde vor fi și săli de fitness, vestiare, iar la etaj o zonă de food.

Și la piscina exterioară de lucrează de zor, adâncimea acesteia fiind  între 1,70 și 4,50 metri, dar și la plaja din jurul acesteia, care va avea o suprafață de câteva sute de metri pătrați.

Unul dintre cele mai întârziate obiective este râul de rafting, care va avea peste 200 de metri liniari și o diferență de nivel de trei metri, unde deocamdată s-a săpat doar șanțul. De asemenea, încă nu a fost finalizată licitația pentru patinoar.

Reprezentanții companiei Electroalfa dau asigurări că investiția va fi finalizată în totalitate până la data de 31 martie.

“Terenurile de sport, vestiarele, amfiteatrul, drumurile au fost finalizate în procent de 90-95%. La bazine lucrările au fost executate în procent de 70%, urmează placajele. Râul de rafting este cel mai în urmă, dar în două săptămâni dăm drumul și acolo. Vrem ca anul acesta să finalizăm investiția în procent de 90% să rămână pentru la primăvară probe, curățenie. Ne vom încadra fără probleme până la data de 31 martie", a precizat Adi Dumitraș, manager de proiect.

Potrivit primarului Ovidiu Portariuc, până acum deconturile au fost efectuate în procent de 55%.

“Lucrările avansează conform graficului asumat. Ne apropiem de un procent de 70%, lucrări fizice, urmând să accelereze pe această zonă pentru a permite în sezonul rece lucrările de interior. La 31 martie proiectul va fi finalizat urmând ca în vara anului viitor botoșănenii să se poată bucura de bazinele așteptate de 7-8 ani de zile", a spus primarul Ovidiu Portariuc.

Parcul de agrement Cornișa va avea o zonă deschisă, cea cu alei și bănci, unde va putea intra oricine dorește, iar pe partea de obiective, acestea vor fi îngrădite iar accesul va fi contra cost.

Zona bazinelor exterioare și clădirea unde va funcționa bazinul acoperit, sălile de fitness, vestiarele

Cititi mai multe la: http://stiri.botosani.ro/stire/85597/Cum+arat%C4%83+Parcul+de+agrement+Corni%C8%99a+cu+doar+c%C3%A2teva+luni+%C3%AEnainte+de+inaugurare-GALERIE+FOTO.html

Chinezii duși de primar la marginea orașului – CUM arată acum Cornișa – FOTOGALERIE

Chinezii duși de primar la marginea orașului – CUM arată acum Cornișa – FOTOGALERIE

Delegația din China care vizitează Moldova în această perioadă în perspectiva construirii de noi locuințe, a petrecut câteva ore bune la Botoșani, joi, 17 septembrie.

După ce au mers pe platoul din fața cartierului Alfa Land, teren care s-ar preta la construirea de blocuri, chinezii au vizitat Cornișa.

Ovidiu Portariuc a scris pe Facebook că la prima vedere reprezentanților companiei din China le-a plăcut orașul care se dezvoltă puțin câte puțin.

”Au întrebat care sunt perspectivele de dezvoltare ale orașului și dacă merită să construiască aici, dacă tinerele familii se vor stabili în oraș. Le-am arătat orașul, le-a plăcut foarte mult! Le-am prezentat datele demografice care arată foarte bine, 5-600 de căsătorii anual, aproximativ 1.000 de locuri de muncă anual după datele trimise de statistică”, a scris printre alteleprimarul pe FB.

A mai menționat că orașul ar avea în jur de 60 de fabrici care își extind activitatea în fiecare an sau că orașul e unul cu facilități moderne: comerț civilizat, internet, cinematograf, mall. Chinezii ar fi fost încântați de parcul de agrement Cornișa care ar urma să-și deschidă porțile vara viitoare. (G.E.)

Parcul de agrement Cornișa prinde contur! Imagini în premieră cu bazinele

03.08.2015

Primarul Ovidiu Portariuc a efectuat o nouă inspecție pe șantierul de la Parcul de Agrement Cornișa, acesta postând pe contul său de pe o rețea de socializare imagini în premieră cu bazinele.

Edilul-șef al municipiului a precizat că s-a verificat etanșeitatea și izolarea bazinelor, iar testele vor continua și luna aceasta.

“Pentru toti cei care intreaba ce facem in Botosani in aceasta perioada, le prezint stadiul avansat al unei investitii de aproape 600 de miliarde lei vechi. Pentru prima data s-au verificat in aceasta saptamana etansietatea si izolarea bazinelor. Perioada de teste va continua in luna august. Am ales de asemenea modelul si culoarea pentru gresia si faianta de interior. Dupa ce vom termina aceasta investitie care va genera locuri de munca si crestere economica pentru oras ne vom concentra pe reabilitarea cartierelor din Botosani si a transportului public. Din pacate, bugetul orasului si gradul de indatorare nu ne permit sa abordam simultan aceste investitii", a postat primarul Ovidiu Portariuc pe contul său de Facebook.

La sfârșitul lunii iunie, în urma unei întâlniri de lucru solicitată de reprezentanții Electroalfa, firma care construiește acest obiectiv, patronul companiei, Gheorghe Ciubotaru, aprecia că lucrările au fost realizate în procent de 40%, dând ca termen de finalizare data de 31 decembrie 2015. Ulterior însă reprezentanții Primăriei au precizat că lucrările se vor prelungi cu trei luni, din cauza situațiilor neprevăzute care au apărut pe perioada derulării proiectului, respectiv reproiectarea și reamplasarea anumitor obiective.

Sursă foto: Facebook Ovidiu Portariuc

Cititi mai multe la: http://stiri.botosani.ro/stire/83993/Parcul+de+agrement+Corni%C8%99a+prinde+contur%21+Imagini+%C3%AEn+premier%C4%83+cu+bazinele.html

Anunţ de presă

Joi, 16 iulie 2015

Municipiul Botoșani este beneficiar al proiectului „Parc Regional de Agrement Turistic și Sportiv Cornișa Botoșani” finanțat în cadrul Programului Operațional Regional, Axa prioritară 5-Dezvoltarea durabilă și promovarea turismului, Domeniul de Intervenție 5.2. Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale și creșterea calității serviciilor turistice” de către Autoritatea de Management Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice prin Organismul Intermediar Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est.

Valoarea totală a proiectului este de 87.995.331,19 lei din care finanțare nerambursabilă UE 33.431.938,23 lei.

Proiectul are ca obiectiv extinderea infrastructurii de agrement din municipiul Botoșani prin crearea parcului regional de agrement turistic și sportiv – Cornișa, în suprafață totală de 48,38 ha.

Structura de agrement va fi compusă din piscină acoperită și vestiare, bazin olimpic cu trambulină, patinoar artificial și de agrement, terenuri de sport și vestiare jucători, locuri de joacă pentru copii, amenajare alei pietonale și parcaje auto, amenajare peisagistică (heleșteu, râu artificial pentru rafting și amfiteatru în aer liber, suprafață împădurită), drumuri de acces.

Progresul proiectului este de 42,90%, lucrările fiind în stadiu avansat la amfiteatrul în aer liber 80%, terenuri de sport și vestiare 61%, drumuri acces 77,5%, împăduriri 60%.

Investiția este destinată locuitorilor municipiului, turiștilor care vizitează sau tranzitează zona și care doresc să-și petreacă timpul într-un mod activ într-un spațiu special amenajat, investitorilor prin punerea la dispoziție a spațiilor pentru desfășurarea de activități comerciale.

Pentru mai multe informații puteți accesa http://proiecte.primariabt.ro/ regio/parc-Cornisa/, secțiunea Contact.

Întârzieri la Proiectul Cornișa și cel privind Teatrul Mihai Eminescu

Întârzieri la Proiectul Cornișa și cel privind Teatrul Mihai Eminescu

08.07.2015

Cele două mari proiecte ce se derulează la ora actuală în municipiul Botoșani, respectiv construcția Parcului de agrement Cornișa și reabilitarea Teatrului Mihai Eminescu, vor avea o întârziere de trei luni, a anunțat primarul Ovidiu Portariuc.

Edilul spune că aceste întârzieri au cauze obiective, pe parcursul derulării proiectelor intervenind unele chestiuni care nu au putut fi prevăzute de la început.

În atare condiții, municipalitatea va trebui să înștiințeze și autoritatea de management despre aceste întârzieri.

“Avem cele două mari proiecte care probabil vor avea o perioadă de aproximativ trei luni de prelungiri. Cauzele sunt strict obiective. În cazul proiectului Cornișa a apărut acea problemă cu reproiectarea și reamplasarea obiectivelor, din cauza apropierii de unitatea militară, fapt care a dus la o întârziere de aproximativ 12 luni, lucru care poate fi motivat. Elementul de neprevăzut a dus la întârzierea acelui proiect. În cazul Cornișa elementul de neprevăzut, mă rog, pentru noi ar fi fost de prevăzut, dar cei din 2008-2009 când au lucrat la proiect nu au prevăzut acel element de vecinătate și atunci a trebuit să remediem. În cazul Teatrului Mihai Eminescu, aici este clar un element de neprevăzut și anume calitatea structurii de rezistență descoperită după ce lucrările au început, era practic imposibil de prevăzut de proiectant în momentul inițial al proiectării", a precizat primarul Ovidiu Portariuc.

Cititi mai multe la: http://www.stiri.botosani.ro/stire/83279/%C3%8Ent%C3%A2rzieri+la+Proiectul+Corni%C8%99a+%C8%99i+cel+privind+Teatrul+Mihai+Eminescu.html

Anunţ de presă

Botoşani, 26 iunie 2015

Municipiul Botoșani este beneficiar al proiectului „Parc Regional de Agrement Turistic și Sportiv Cornișa Botoșani” finanțat în cadrul Programului Operațional Regional, Axa prioritară 5-Dezvoltarea durabilă și promovarea turismului, Domeniul de Intervenție 5.2. Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resuresor naturale și creșterea calității serviciilor turistice” de către Autoritatea de Management Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice prin Organismul Intermediar Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est.

Valoarea totală a proiectului este de 87.995.331,19 lei din care finanțare nerambursabilă UE 33.431.938,23 lei.

Proiectul are ca obiectiv extinderea infrastructurii de agrement din municipiul Botoșani prin crearea parcului regional de agrement turistic și sportiv – Cornișa, în suprafață totală de 48,38 ha. Structura de agrement va fi compusă din piscină acoperită și vestiare, bazin olimpic cu trambulină, patinoar artificial și de agrement, terenuri de sport și vestiare jucători, locuri de joacă pentru copii, amenajare alei pietonale și parcaje auto, amenajare peisagistică (heleșteu, râu artificial pentru rafting și amfiteatru în aer liber, suprafață împădurită), drumuri de acces.

Progresul proiectului este de 41,15%, lucrările fiind în stadiu avansat la amfiteatrul în aer liber, terenuri de sport și vestiare, drumuri acces, împăduriri.

Investiția este destinată locuitorilor municipiului, turiștilor care vizitează sau tranzitează zona și care doresc să-și petreacă timpul într-un mod activ într-un spațiu special amenajat, investitorilor prin punerea la dispozițiție a spațiilor pentru desfășurarea de activități comerciale.

Pentru mai multe informații puteți accesa http://proiecte.primariabt.ro/regio/parc-Cornisa/, secțiunea Contact.

Două obiective de la Cornişa vor fi gata în iulie

23.06.2015
Claudia Luca

Două dintre obiectivele de la Parcul de Agrement Cornişa sunt într-un stadiu avansat de construcţie şi vor fi gata în vara acestui an. Cel puţin asta susţine Gheorghe Ciubotaru, patronul Electroalfa, care însă a precizat că recepţia finală se va face când proiectul va fi finalizat în totalitate.

“Sunt la fel de nerăbdător ca toţi oamenii din Botoşani ca acest proiect să se finalizeze pentru că este un obiectiv important pentru oraşul nostru. Vom încerca ca până la finele lunii iulie să dăm cel puţin două obiective la gata, mă refer la vestiare, terenuri de sport şi partea de amfiteatru. Cu drumurile suntem foarte avansaţi, lucrăm la partea de piscină acoperită, unde avem oareşce întârzieri, la bazinul olimpic, la partea de tobogane, împădurirea este făcută. Este un proiect unitar complet. Cu alte cuvinte, dacă patinoarul nu este gata nu se poate considera din punct de vedere al legislaţiei fondurilor eruopene că proiectul este finalizat", a spus Gheorghe Ciubotaru.

http://stiri.botosani.ro/stire/82823/Dou%C4%83+obiective+de+la+Corni%C5%9Fa+vor+fi+gata+%C3%AEn+iulie.html

Şedinţă cu uşile închise la Primărie, despre proiectul Cornişa! Ce termen a avansat patronul Electroalfa pentru finalizarea lucrărilor

23.06.2015
Autor: Claudia Luca

Reprezentanţii companiei Electroalfa, cea care a câştigat licitaţia pentru construcţia Parcului de agrement Cornişa, au solicitat o întâlnire de lucru, la Primăria Botoşani, pentru a discuta despre stadiul lucrărilor dar şi o serie de probleme care au apărut în timpul realizării acestei investiţii.

La această întâlnire pe lângă managerii de proiect şi diriginiţii de şantier, au luat parte şi patronul Electroalfa, Gheorghe Ciubotaru, primarul Ovidiu Portariuc şi Adriana Zăiceanu, city-managerul municipiului Botoşani.

Aproape două ore au durat discuţiile, iar la final omul de afaceri Gheorghe Ciubotaru a făcut câteva declaraţii legate de acest proiect.

Acesta a evitat să spună concret ce probleme au apărut, dar a precizat că se fac toate eforturile şi se caută soluţii pentru ca lucrările să fie finalizate până la data de 31 decembrie 2015.

“Am făcut o analiză a statusului lucrărilor în şantierul de la Cornişa. Suntem puţin în urma graficului dar căutăm soluţii ca să putem să recuperăm terenul pierdut. Motivele sunt multe, de la motive de imprevizibilitate, modificări legislative. Discuţia a avut ca obiect găsirea de soluţii ca până la finele acestui an să finalizăm lucrările. Probleme sunt mai multe, este greu de spus că sunt probleme doar de proiectare sau de altă natură. Întotdeauna sunt detalii care sunt necesare în şantier la o anumită etapă sau fază. Sunt inclusiv şi probleme de proiectare. Am identificat anumite blcoaje care apar la un moment dat, ce soluţii sunt necesare, iar cei responsabili cu găsirea soluţiilor au anumite termene şi vor veni. O problemă este legată de patinoar unde licitaţia pentru executarea conform legislaţiei mai are nevoie de nişte aprobări de la ADR NE", a spus omul de afaceri Gheorghe Ciubotaru.

Ciubotaru a apreciat că până la această dat lucrările au fost realizate în procent de 40%. “Sunt două apecte, a manoperei, adică a lucrărilor de construcţii şi montaj, şi a valorilor care presupun utilaje. Valorile mari sunt cele cu utilaje care de aici încolo urmează să vină, noi făcând clădirile", a mai spus omul de afaceri.

Peste câteva zile va avea loc o nouă întâlnire pentru a se vedea ce soluţii s-au găsit la problemele ridicate.

http://stiri.botosani.ro/stire/82821/%C5%9Eedin%C5%A3%C4%83+cu+u%C5%9File+%C3%AEnchise+la+Prim%C4%83rie%2C+despre+proiectul+Corni%C5%9Fa%21+Ce+termen+a+avansat+patronul+Electroalfa+pentru+finalizarea+lucr%C4%83rilor-FOTO.html

Complexul Cornişa a ajuns la cota 50

28.04.205
Evenimentul Regional al Moldovei

Una dintre cele mai mari investitii din Botosani, complexul de agrement Cornisa, avanseaza foarte bine. Pe santier, pe langa antreprenorul general Electro Alfa, lucreaza si alte firme locale. Primarul Ovidiu Portariuc si city-managerul Adriana Zaiceanu au facut ieri o vizita de lucru la santierul Parcului regional de distractii Cornisa, a carui valoare depaseste 60 milioane lei. Peste 100 de muncitori lucrau de zor. "Lucrarile sunt in graficul prevazut si au ajuns la un stadiu al executiei de 50-60%", a declarat primarul Ovidiu Portariuc.

 

Oferta generoasa de distractii

Lucrarile sunt foarte avansate la cele sase terenuri de sport, dintre care doua vor fi acoperite, la bazinul olimpic de inot, unde la jumatatea lui mai vor incepe lucrarile de finisaj, dar si la amfiteatru, bazinele acoperite de inot si aqua-parc. Peste 20.000 de copaci au fost plantati in perimetrul Parcului Cornisa, printre care pini, stejari rosii, salcami, si au inceput sapaturile la raul artificial de rafting. S-au construit o parte dintre trotuare si drumurile de acces.

La un moment dat a existat teama ca parcul nu va fi finaliza in acest an, asa cum este prevazut in contract, ceea ce ar putea duce la pierderea finantarii europene (care este de 50% din proiect), insa edilul-sef a precizat ca "lucrarile se vor finaliza pana in decembrie 2015". Dupa schimbarea sefilor de proiect, operata de antreprenorul general care a castigat licitatia, progresul lucrarilor este vizibil. Primarul Ovidiu Portariuc a mai spus ca ramane adeptul managementului privat al Parcului Cornisa, dar ca in 2016 obiectivul va fi administrat de Consiliul Local.

"Suntem la sfarsitul lunii aprilie si se lucreaza din plin pe acest santier deosebit de important pentru viitorul economic al municipiului Botosani. Constructorii sustin ca vor depune toate eforturile pentru a respecta contractul" - primarul Ovidiu Portariuc.

Alina CALINIUC

Primarul Ovidiu Portariuc a vizitat santierul de la Parcul Cornisa! VEZI cand va avea loc inaugurarea!

27 aprilie 2015
stiri.botosani.ro

Primarul municipiului Botosani, Ovidiu Portariuc, a efectuat luni o vizita de lucru pe santierul de la Parcul de Agrement Cornisa. Edilul a vrut sa vada cum evolueaza lucrarile, pentru a se asigura ca sunt gata pana la finalul anului.

Prima vizita a fost facut la bazinele exterioare si piscina acoperita, care au fost realizate in procent de 30 %, respectiv 45 %. Apoi a urmat amfiteatrul in aer liber, realizat si el in proportie de 80 %, iar la final au fost vizitate terenurile sportive, cele de fotbal si tenis, realizate si ele in proportie de 60 %.

"Fata de ultima noastra vizita cred ca se poate vedea cu ochiul liber stadiul lucrarilor si am felicitat echipa, care s-a mobilizat prin numarul mare de muncitori care sunt pe santier. Deja lucrurile intra in regim normal si vom reusit sa depasim acele mici intarzieri. Ne incadram in timp, cum sa nu ne incadram? Aici se construieste un mic orasel si sper ca botosanenii se se bucure de ceea ce se intampla aici in primavara anului viitor", a declarat Ovidiu Portariuc.

Edilul a anuntat la lucrarile vor fi finalizate in luna decembrie 2015, iar in luna mai 2016 va fi inaugurat Parcul de Agrement.

"Eu sunt multumit de stadiul lucrarilor si de noua echipa de management, care a impus un lucru mult, mult mai alert si asta se vede cu ochiul liber. Daca nu saptamanat, cel putin la doua saptamani vor fi prezent aici, pentru a fi alaturi de colegi. In luna mai a anului viitor va fi deschiderea oficiala. ", a mai spui Ovidiu Portariuc.

http://stiri.botosani.ro/stire/80978/Primarul+Ovidiu+Portariuc+a+vizitat+santierul+de+la+Parcul+Cornisa!+VEZI+cand+va+avea+loc+inaugurarea!+FOTO%2C+VIDEO.html

 

Scandal la cel mai mare parc de distracţii

08.03.2015
Evenimentul regional al Moldovei

Lucrarile de executie a parcului de agrement de la Cornisa din Botosani sunt intarziate cu aproape noua luni din cauza unor greseli de proiectare, dar si din cauza Armatei care a contestat amplasamentul unor obiective din cadrul parcului. "Au lipsit niste avize, au fost niste probleme legate de o sincronizare din partea Armatei si a Cadastrului pe care au lucrat proiectantii din Primarie. Am rezolvat aceasta problema chiar daca au fost necesare numeroase intalniri, discutii, schimburi de adrese. A fost necesara inclusiv modificarea proiectului prin rearanjarea obiectivelor astfel incat sa nu produca niciun fel de neplaceri celor din vecinatate", a spus primarul Ovidiu Portariuc. In final, s-a primit avizul si s-a trecut la lucrari care au fost intarziate cu aproximativ noua luni.

 

Proiect contestat de Armata

Parcul de agrement se ridica in apropierea unei unitati militare si de aici au pornit discutiile. Reprezentantii Ministerului Apararii Nationale au contestat inclusiv faptul ca patinoarul acoperit are un planseu din metal care ar bruia sistemul de comunicatii al Armatei. Contestatia s-a facut dupa ce au inceput lucrarile la Cornisa, ceea ce a dus la schimbari in cadrul proiectului si la adoptarea unei solutii care prevede construirea unui acoperis din structura de lemn la patinoar. "Noi am recuperat o parte din timpul pierdut", a punctat primarul Portariuc, adaugand ca firma care a castigat licitatia, Electro Alfa Botosani, va respecta termenul de finalizare a lucrarilor, respectiv decembrie 2015.

 

Investitii imense pe bani europeni


Parcul Regional de Agrement Turistic si Sportiv Cornisa este realizat cu 65 milioane lei, din care jumatate reprezinta fonduri europene. Investitia se intinde pe 48 de hectare si va fi cel mai mare parc de distractii din zona Moldovei. Pe doua hectare de teren vor fi construite o piscina acoperita, vestiare, bazine exterioare si plaja, din care un bazin olimpic de 1.250 mp si o plaja de 5.920 mp. De asemenea, va fi un aqua-parc unde va fi bazin de aterizare cu tobogane, bazin pentru copii, bazin de inot contra curentului, zona de SPA, un patinoar artificial si de agrement, terenuri de sport si vestiare, un amfiteatru in aer liber, un hejesteu si un rau artificial pentru rafting pe o lungime de 287 m. Alte 41 de hectare vor fi impadurite si transformate in parc.

 

Dispute politice

Proiectul parcului Cornisa a fost demarat de fostul primar Catalin Flutur (PDL) si a fost intens criticat de PNL si PSD, cand exista USL, cu privire la oportunitatea lui si la volumul cheltuielilor. Dupa tot felul de discutii legate de suma acestui proiect, o asociere de firme condusa de Electro Alfa Botosani a castigat licitatia la un pret de 65 milioane lei (de la peste 84 milioane lei). A urmat o inclestare politica privind sursa de cofinantare. In timp ce PNL si fostul PDL sustineau ca municipalitatea nu trebuie sa se imprumute pentru a asigura cofinantarea, urmand ca in bugetul local sa fie restituiti banii cheltuiti la alte proiecte europene, primarul Portariuc a reusit sa obtina votul Consiliului Local pentru un credit de 32 milioane lei de la IFC, divizie de creditare a Bancii Mondiale.

Daca Parcul Cornisa nu va fi finalizat pana in 31 decembrie 2015, municipalitatea risca inclusiv sa ramburseze fondurile europene primite pentru acest proiect.

Alina CALINIUC

 

 

 

Marile proiecte ale anului 2015 la Botoşani: bazine de înot, zone de agrement ultra-moderne,drumuri reabilitate şi muzeul comunismului

1 ianuarie 2015, 16:05
de Cosmin Zamfirache

Cea mai mare bază de agrement din Moldova

În vara lui 2015, ar urma să fie terminate lucrările la parcul de agrement Cornişa, una dintre cele mai mari investiţii ale Primăriei Botoşani, cu fonduri de la Uniunea Europeană.

Propriu-zis este vorba de cel mai mare parc de agrement din Moldova. Zona va beneficia de mai multe bazine de înot, înclusiv două bazine olimpice, plajă artificală, o mică pădure cu zone de relaxare, patinoar închis, terenuri de tenis, de fotbal, cu gazon natural sau sintetic, râu artificial pentru river rafting, zonă de aqua park şi spa.

În total proiectul are o valoare de 12 milioane de euro.

Locaţia a fost predată constructorului în vara lui 2013, prin contract, firma constructoare având la dispoziţie 24 de luni pentru a realiza parcul de agrement.

Constructorul spune că lucrările sunt deocamdată în grafic.

În vara lui 2015, botoşănenii se pot aştepta ca parcul de agrement de la Cornişa să fie finalizat.

Şefii de la Primărie se aşteaptă ca parcul să furnizeze şi venituri, urmând a fi un punct de atracţie turistică regională, dar şi pentru cetăţenii din Republica Moldova.

Comunicat de presă

 Botoşani, iunie 2012

Municipiul Botoşani anunţă implementarea proiectului „PARC REGIONAL DE AGREMENT TURISTIC ŞI SPORTIV CORNIŞA BOTOŞANI”, Cod SMIS 3389,  finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, în cadrul Programului Operaţional Regional 2007 – 2013, Axa Prioritară 5 – Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului, Domeniul Major de Intervenţie 5.2. – Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale şi creşterea calităţii serviciilor turistice.

Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Regional 2007–2013 este Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, iar Organism Intermediar responsabil cu implementarea acestui program în Regiunea de Dezvoltare Nord – Est este Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord – Est.

Proiectul are o valoare totală de 87.995.331,19 lei din care:

- valoare eligibilă nerambursabilă UE din FEDR –  33.431.938,23 lei;

- valoare co-finanţare eligibilă a Municipiului Botoşani – 33.431.938,24 lei.;

- valoare neeligibilă estimată inclusiv TVA aferentă acesteia – 5.084.124,37 lei;

- valoare TVA aferentă cheltuielilor eligibile – 16.047.330,35 lei.

În cadrul proiectului se va realiza o structură de agrement, care va fi constituită din: piscină acoperită şi vestiare, plajă amenajată, bazin olimpic cu trambulină, bazin înot pentru copii, tobogane cu apă, patinoar acoperit, amfiteatru în aer liber, locuri de joacă pentru copii, puncte de informare, terenuri de tenis, terenuri de sport multifuncţionale şi vestiare jucători, heleşteu şi râu artificial pentru rafting, accese şi parcaje auto, alei pietonale. 

Scopul acestui proiect este crearea structurii de agrement turistic, creşterea numărului de turişti, creşterea economică a judeţului Botoşani şi crearea de noi locuri de muncă în municipiul Botoşani, cererea unei game extinse de bunuri şi servicii realizate în judeţul Botoşani în sectoare economice diverse (comerţ, construcţii, transporturi, industria alimentară, confecţii şi încălţăminte, industria mică de artizanat, etc.) favorizând apariţia şi dezvoltarea firmelor locale. Astfel se va realiza o zonă atractivă pentru investitori. Realizarea proiectului va contribui la îmbunătăţirea gradului de atractivitate al municipiului Botoşani, determinând creşterea calitativă, la standarde europene a ansamblului condiţiilor de practicare a turismului, cu impact direct asupra creşterii cererii de servicii turistice pentru municipiul Botoşani şi pentru România ca destinaţie turistică europeană.

Perioada de implementare a proiectului este de 30 luni.

Persoană de contact: Adriana ZĂICEANU, tel: 0231 502 200, fax: 0231 531 595, e-mail: adriana.zaiceanu@yahoo.com

 

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

 

 

Mini descriere a proiectului

Mini descriere a proiectului

Implementarea proiectului va crea condiţii deosebite de petrecere a timpului liber pentru locuitorii județului Botoșani, dar și a celor din județele limitrofe. Vor crește posibilitățile cetățenilor de a-și petrece timpul în aer liber, de a face plimbări pe aleile parcurilor frumos amenajate, de a practica diverse sporturi și de a socializa într-un cadru civilizat, modern și realizat la standardele înalte ale Uniunii Europene.